Select Page

Zimowy Koktajl – Pieczemy Murzynka!

Zimowy Koktajl – Pieczemy Murzynka!

Dzisiaj mam dla Was przepis na… przepyszne ciasto. Nie wiem, czemu ale kojarzy mi się ono z zimą. Może dlatego, że trzy lata temu właśnie w tym zimowym okresie pierwszy raz miałam okazję go spróbować. Murzynka znam dzięki mamie Karola 🙂

SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
pół margaryny 
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżki powideł
2 płaskie łyżki sody
pół łyżki cynamonu
1 łyżka kakao
orzechy – ich ilość wedle uznania
bułka tarta
***
1. Na początku trochę żmudnej pracy – obieranie orzechów z łupek (chyba że kupicie takie, jak ja, czyli już obrane w paczce) i krojenie ich na małe części.
2. Do orzechów wsypujemy trochę mąki i obtaczamy je.

3. Ucieramy margarynę, jajko, cukier i powidła.
Powidła z tej firmy są moimi ulubionymi, ale Wy możecie dodać jakie tylko lubicie.
Ja dodałam dwa jajka, ponieważ były małe, choć na zdjęciu tak nie wyglądają.

4. Następnie dodajemy cynamon, kakao, mąkę, mleko i sodę. Wszystko miksujemy. Na koniec dorzucamy posiekane orzechy i mieszamy łyżką.

5. Okrągłą foremkę nacieramy margaryną.

6. Foremkę posypujemy odrobiną bułki tartej zarówno spód, jak i boki.

7. Masę wylewamy na foremkę i wkładamy do piekarnika na 180 stopni, góra i dół, ja włożyłam ciasto na 49 minut.

I tak wygląda gotowe ciasto 🙂 Jest naprawdę pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu (robiłam je pierwszy raz i wyszło, więc Wam też się uda 🙂 ). Jeśli spróbujecie je wykonać to pochwalcie się efektami – zdjęcia albo napiszcie czy Wam smakowało 🙂

Autorka

Katarzyna Nowak

Mama, żona, freelancerka, fotograf, grafik, webmaster. Lubi planować. Wielbicielka książek. Na swoich zdjęciach łapie ulotne chwile. Kocha to, co robi i zawsze dąży do spełnienia marzeń.