Select Page

Kulinarnie – szybkie śniadanie – Jajko w grzance

Kulinarnie – szybkie śniadanie – Jajko w grzance
Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na szybkie i przepyszne śniadanko. Na kolację z resztą też 🙂 Jajka jadam w dużych ilościach (nie martwcie się, to zalecenie od lekarza, nie jadam mięsa, a to w żółtku jest dużo żelaza), więc lubię sobie od czasu do czasu zróżnicować ich podanie – jajecznica, jajka na miękko, jajka w koszulkach, jajka na twarda. Kiedyś znalazłam przepis właśnie na jajko w grzance.

Co będziemy potrzebować?
– Sól, pieprz i przyprawy, które lubimy
– Jajka
– Chleb
– Olej

PRZYGOTOWANIE
 
Do tego przepisu nie miałam chleba tostowego, dlatego użyłam chleb graham. Chleb tostowy mniej się rozpada i zdecydowanie łatwiej jest zrobić następny krok, czyli  wycięcie środka chlebka.
PS. Za to z grahamem wyszły o wiele smaczniejsze 🙂
To danie możecie także zrobić z chleba, który ma trzy lub cztery dni i nie jest już świeży.

Wykrajamy wnętrze chlebka, nie musi idealnie równo 🙂

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej.

Do środka wbijamy jajka i przyprawiamy. Smażymy z każdej strony około 1 minuty – musimy po prostu obserwować białko, czy jest już wystarczająco ścięte. Czasami (jak widać na zdjęciu) biało gdzieś wypłynie, ale nie trzeba się tym przejmować, ten fragment można zebrać z patelni.

Przewracamy na drugą stronę i wykładamy na talerzyk.

 

Smacznego! Dajcie znać, czy spróbowaliście zrobić ten przepis i jak Wam wyszło. Chcecie więcej przepisów? 🙂 

Autorka

Katarzyna Nowak

Mama, żona, freelancerka, fotograf, grafik, webmaster. Lubi planować. Wielbicielka książek. Na swoich zdjęciach łapie ulotne chwile. Kocha to, co robi i zawsze dąży do spełnienia marzeń.