Select Page

Nadziewana cukinia – Szybki przepis na obiad lub przystawkę

Nadziewana cukinia – Szybki przepis na obiad lub przystawkę

Dzisiaj zapraszam Was na szybki przepis na nadziewaną cukinię. Moja cukinia była bardzo duża (wykorzystałam połowę), ale myślę, że te mniejsze również świetnie się sprawdzą, tym bardziej, jeśli chcecie to danie przygotować jako przystawkę dla gości. Zapraszam na przepis!

011

Składniki:

  • 500 gram mięso mielone
  • pół dużej cukinii
  • pomidory z puszki
  • jedna duża cebula
  • jeden ząbek czosnku
  • pieprz, sól, odrobina curry, ostra papryka
  • sos pomidorowo-śmietanowy Dawtona (dosłownie 4-5 łyżek)
  • żółty ser

Przygotowanie

09

Siekamy cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy pieprzem i solą.

05

Mięso podsmażamy, dodajemy pomidory z puszki, 4-5 łyżek sosu pomidorowo-śmietanowego Dawtona (on nadał naprawdę dobry smak zwłaszcza w połączeniu z pomidorami). Sos doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, curry oraz ostrej papryki.

010

Kiedy sos i mięso się dusi, zajmujemy się cukinią. Ja przecięłam swoją na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wyjęłam pestki.

04

Tak wydrążoną cukinię można odrobinę posolić wewnątrz.

06

Gdy cukinia jest wydrążona, a mięso nadal się poddusza, ucieramy żółty ser. Następnie do naszej cukinii dodajemy farsz z mięsem, na koniec wszystko posypujemy serem.

01

Wkładamy do piekarnika na około 30-45 minut, 190 stopni. Najlepiej, jeśli będziecie kontrolować i sprawdzać, czy cukinia już zmiękła, a ser jest wystarczająco przypieczony.

08 Cukinie nakładamy na talerze i gotowe. Smacznego! 🙂

Autorka

Katarzyna Nowak

Mama, żona, freelancerka, fotograf, grafik, webmaster. Lubi planować. Wielbicielka książek. Na swoich zdjęciach łapie ulotne chwile. Kocha to, co robi i zawsze dąży do spełnienia marzeń.

  • Lubimy nadziewaną cukinię, choć rzadko robimy. Jest pyszna!

  • Meme

    To jedna z potraw, która często gości tego lata na stole w moim domu. Przyrządzając w ten sposób cukinię od dawna, razem z mamą eksperymentujemy z nadzieniem. Ostatnio mięso mielone i cebulkę połączyłyśmy z kuskusem, drobno pokrojoną papryką i pomidorami. Całość posypałyśmy serem – smakowało wyśmienicie 🙂

    • Katarzyna Nowak

      Oo, to też fajne połączenie, muszę koniecznie spróbować! 🙂

  • Tullinotes

    Wygląda pysznie. Cukinia to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw. Przyrządzam ją w podobny sposób, choć zawsze miałam problem żeby dobrać przyprawy, tak aby wydobyć smak. Spróbuję połączenia z curry. Pozdrawiam:)

    • Katarzyna Nowak

      Ja curry dodaję praktycznie do wszystkich potraw, uwielbiam! Tylko uważaj, żeby nie przesadzić z ilością 🙂

  • Natalia Mizerska

    Uwielbiam cukinię 🙂 Do nadziewania używam tych okrągłych, fajnie się wówczas prezentują 🙂

    • Katarzyna Nowak

      O tak, na pewno lepiej wyglądają 🙂

  • Magda Załuskowska

    Piękne zdjęcia. Cukinia 1 klasa, wygląda rewelacyjnie, pysznie:-)

    • Katarzyna Nowak

      Dziękuję 🙂 I tak smakuje! 🙂

  • Klaudia Kubaczyńska

    Mniam mniam. Uwielbiam pieczoną, faszerowaną cukinię, jest mega 🙂

    A co do aktywności to faktycznie lepiej się nie nadwyrężać, ciąża priorytetem 🙂

    • Katarzyna Nowak

      Naszła mnie znów ochota na cukinię i może dzisiaj sobie zrobię 😀

      Tak, to prawda 🙂

  • Paula K.

    Też robię faszerowane cukinie, tylko u mnie za farsz robi kasza pęczak, pieczarki i suszone pomidory:)

    • Katarzyna Nowak

      Też muszę spróbować z takim farszem 🙂

  • Uwielbiam faszerowaną cukinię <3 Twoja propozycja jest baaardzo kusząca 😉