Nadziewana cukinia – Szybki przepis na obiad lub przystawkę

Dzisiaj zapraszam Was na szybki przepis na nadziewaną cukinię. Moja cukinia była bardzo duża (wykorzystałam połowę), ale myślę, że te mniejsze również świetnie się sprawdzą, tym bardziej, jeśli chcecie to danie przygotować jako przystawkę dla gości. Zapraszam na przepis!

011

Składniki:

  • 500 gram mięso mielone
  • pół dużej cukinii
  • pomidory z puszki
  • jedna duża cebula
  • jeden ząbek czosnku
  • pieprz, sól, odrobina curry, ostra papryka
  • sos pomidorowo-śmietanowy Dawtona (dosłownie 4-5 łyżek)
  • żółty ser

Przygotowanie

09

Siekamy cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy pieprzem i solą.

05

Mięso podsmażamy, dodajemy pomidory z puszki, 4-5 łyżek sosu pomidorowo-śmietanowego Dawtona (on nadał naprawdę dobry smak zwłaszcza w połączeniu z pomidorami). Sos doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, curry oraz ostrej papryki.

010

Kiedy sos i mięso się dusi, zajmujemy się cukinią. Ja przecięłam swoją na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wyjęłam pestki.

04

Tak wydrążoną cukinię można odrobinę posolić wewnątrz.

06

Gdy cukinia jest wydrążona, a mięso nadal się poddusza, ucieramy żółty ser. Następnie do naszej cukinii dodajemy farsz z mięsem, na koniec wszystko posypujemy serem.

01

Wkładamy do piekarnika na około 30-45 minut, 190 stopni. Najlepiej, jeśli będziecie kontrolować i sprawdzać, czy cukinia już zmiękła, a ser jest wystarczająco przypieczony.

08 Cukinie nakładamy na talerze i gotowe. Smacznego! 🙂